Sipahi Güvenlik

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

İçerik:

Günümüzün gözde mesleklerinden birisi olarak ön plana çıkan özel güvenlik mesleği birçok kurumda ya da firmada güvenliğin sağlanması noktasında gerekli bir meslektir. Bu aşamada özel güvenlik olmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bazen kalabalıklarda güvenliği sağlayan özel güvenlik elemanları bazı durumlarda ise mal güvenliğinin sağlanmasını temin eder. Sonuç olarak özel güvenlik görevlilerinin bu tür farklı durumlar için, ilk yardım eğitimi, yangın eğitimi, afetlere karşı eğitim, patlayıcı eğitimi, narkotik eğitimi, güvenlik sistemlerinin etkin kullanımı gibi yeterliliklere sahip olması gerekir.

Aynı zamanda bu meslek elemanlarının lise mezunu kişiler arasından da seçiliyor olması bu konuda artan talebi anlamlı kılıyor. Bu aşamada insanlar özel güvenlik elemanı nasıl olunur özel güvenlik sertifikası nasıl alınır gibi soruları sorarlar. Maaşlar da yine dikkat edilen hususlar arasında bulunur.

Özel Güvenlik Hizmeti İçin Sertifika Şartları

Özel güvenlik elemanı olmak için aranan çeşitli şartlar bulunuyor. Bu tür şartları yerine getiren kişiler gerekli eğitimleri ve sınavları başarı ile tamamlayarak meslek elemanı olarak görev yapabilirler.  Bu meslekte görev yapmak isteyenlerin belirli şartları yerine getirmesi gereklidir:

  • Silahsız olarak özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin en az ortaokul mezunu olması gerekir. Yaş şartı olarak ise 18 yaş şartı bulunur.
  • Silahlı olarak özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin en az lise mezunu olma şartı bulunur.  Silahlı meslek mensuplarının en az 21 yaş şartını sağlaması gerekir.
  • Başvuru yapan kişinin adli sicil kaydının temiz olması gereklidir.
  • Kamu haklarından herhangi bir mahrumiyet kararının bulunmamış olması gerekir.
  • Aynı zamanda bu mesleği yerine getirmeye engel bir sağlık sorunun olmaması da aranan nitelikler arasında yer alır.

Bu şartları yerine getiren adayların silahlı ya da silahsız olarak personel olması mümkündür. Bu aşamada silahlı olarak özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin 120 saat silahsız olarak özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin ise 100 saatlik eğitimleri tamamlaması gereklidir.

Özel Güvenlik Görevlisi Kurs Ücretleri

Çeşitli eğitim kurumları bu aşamada bu meslek elemanlarına yönelik kurslar düzenler.  Adayların sertifika alması için öncelikle eğitimleri tamamlaması gerekir. Bunun yanında adayların sınavlarda başarılı olmasının yanı sıra ilgili harç ve ücretleri yatırmış olması da zorunludur. Bu kapsamda adayların güvenlik görevlisi kimlik kartı için 520 TL  ödemesi gerekmektedir. Silahlı olarak özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin 75 TL olan sınav ücretini yatırması silahsız sınav ücreti olarak ise 45 TL olan sınav ücretini yatırması zorunludur. Gerekli ödemeler yapılarak ve sınavlardan başarı sağlanarak özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilmek mümkündür.

Özel Güvenlik Görevlisi olmak için Neler Gerekli

Özel güvenlik görevlisi olmak için sertifika vermeye yetkili kurumlardan eğitim almak başta gelen şartlar arasında yer alır. Aynı zamanda Emniyet genel müdürlüğü tarafından her sene belirli aralıklar ile gerçekleştirilen sınavlara katılmak gereklidir.  Bu sınavdan en az 60 puan alarak başarılı olmak gerekir. Bunun yanında bu sınav senede 6 kez yapılmakta olup adayların sınavlardan önce eğitimlerini tamamlamış olması beklenir.

Özel güvenlik görevlileri silahlı ya da silahsız olarak ikiye ayrıldığından dolayı bu tür meslek elemanlarının farklı belgeleri sunması gerekir. Sınav aşamasında eğer başarı sağlanamaz ise takip eden 4 sınava girmek gereklidir. Silahlı ya da silahsız özel güvenlik görevlisi sertifikası edinmek için bu yollar takip edilir.

Özel güvenlik eğitimleri temel eğitim ve silah eğitimi olarak iki kısma ayrılır. Bu aşamada özellikle özel güvenlik eğitimlerinde silahlı eğitimler 3 gün sürmekte olup diğer eğitimler ise 15 gün sürer. Silah eğitimleri 2 gün teorik olmak üzere ve aynı zamanda 1 günde poligonda atış eğitimi ile tamamlanır.

Eğitimlerde katılımcıların devamsızlık hakkı bulunur. Söz konusu haklar kapsamında kişilerin yüz saatlik kurs boyunca yüzde 10 mazeretsiz yüzde 30 ise mazeretli devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Eğitimlerin tamamlanması ile birlikte kişi gerekli ödemeleri yaparak bu meslek elemanı olabilir.

Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları

Özel güvenlik görevlilerinin maaşları silahlı ya da silahsız olup olmadıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Söz konusu ücretler asgari ücretin üzerinde olur. Aynı zamanda çalışılan kuruma bağlı olarak maaşların değişiklik göstermesi mümkündür. Silahlı özel güvenlik görevlilerinin bir miktar daha fazla ücret alması beklenir.

İçeriği Paylaşın:

Benzer İçerikler

WhatsApp
1